Week van de palliatieve Zorg

6 oktober 2024 Nieuws
Week van de palliatieve Zorg

In de week van 12 tot en met 19 oktober 2024 staat palliatieve zorg volop in de spotlights. Tijdens de Week van de Palliatieve Zorg bieden veel zorgorganisaties speciale activiteiten aan rondom palliatieve zorg of pakken die op (zoals de meting welbevinden of de zelfevaluatie palliatieve zorg). Daardoor weten straks méér mensen wat palliatieve zorg is, en wat het voor hen kan betekenen, zodat uiteindelijk iedereen op het juiste moment de juiste zorg krijgt. 

Wil jij helpen palliatieve zorg beter bekend te maken? Op je werk/jouw praktijk, tijdens bijeenkomsten voor burgers, op andere locaties of via de socials? Download dan de toolkit via de website weekvandepalliatievezorg.nl. De toolkit helpt je om extra aandacht te krijgen voor jouw activiteit of evenement. Je vindt er bijvoorbeeld logo’s, materialen om eigen posters en flyers te maken en een voorbeeld-persbericht. Bekijk ook even de kalender, zo krijg je een beeld van wat er al georganiseerd wordt. Het initiatief voor de Week van de Palliatieve Zorg wordt breed ondersteund. Door de leden van de stuurgroep van het Nationaal Programma Palliatieve Zorg én door een groeiende groep supporters: Agora, IKNL, PaTz, VPTZ, KWF, ANBO-PCOB, Vilans, V&VN, Longkanker Nederland, MantelzorgNL, het ministerie vanVWS en ZonMw.

Publiekscampagne ‘Leven tot het Laatst’: tot en met 2026

De publiekscampagne ‘Leven tot het laatst’ richt zich op het benadrukken van de kwaliteit van leven voor mensen met een ongeneeslijke ziekte. De campagne heeft als doel om palliatieve zorg te normaliseren en meer accent te leggen op het leven in plaats van – nu nog vaak – op de focus op de terminale zorg/stervensfase. De campagne gaat op 12 oktober 2024 van start en loopt tot eind oktober via televisie en print, met een tweede fase later dit jaar. De campagne laat patiënten zien, zowel in de televisiecommercials als in printuitingen als via facebook, om een beeld te geven van wat ‘leven tot het laatst’ voor hen betekent. De campagne is ontwikkeld in samenwerking met KWF en tal van supporters.

Op 11 oktober - aan de vooravond van de Week van de Palliatieve Zorg -  wordt de campagne officieel gelanceerd tijdens het Nationaal Congres Palliatieve Zorg.

We vragen jullie nu alvast om de campagne breed te verspreiden en te delen via social media en de campagne ook uit te dragen binnen je eigen organisatie. Met jullie hulp weten straks nog meer mensen wat palliatieve zorg is en wat het voor iemand kan betekenen en zetten we een stap richting het normaliseren van Palliatieve zorg.

Heb je vragen over de week van de Palliatieve Zorg of de campagne neem dan contact op met Cornelis of Lieke van het team Maatschappelijke Bewustwording

Cornelis Vlot (c.vlot@pznl.nl) of Lieke van Gameren (l.vangameren@pznl.nl)